Pensionärsresa - Bohusläns vackra kust och museum 

(4 dagar)

 
Längs med Bohusläns spektakulära kust får vi se historiska minnen och vackra vyer på denna härliga seniorresa. Vi tar den lilla färjan över till pittoreska Marstrand där vi hittar Carlstens fästning. Vi besöker Villa Elfkullen, vi får se Sveriges enda sjömanshusmuseum och vi får ta del av sten- och fiskenäringens historia på Vikarvets museum. Följ med härlig pensionärsresa till Bohuslän.
 

Dag 1: Vi besöker Guddehjälms hembygdsgård och får se Marstrand

Efter att alla glada pensionärer har stigit ombord tar vår glada busschaufför med oss till Bohuslän. Vi börjar med ett besök på Guddehjälms hembygdsgård. Detta är en kringbyggd gård, som förr var en vanlig gårdstyp i södra Bohuslän. Efter en härlig lunch fortsätter vi vidare västerut mot Marstrand. Vi tar personfärjan från Koön över till Marstrandsön. Högst uppe på Marstrandsön tronar Carlstens Fästning upp sig. I mer än 300 år har denna väldiga grå väktare skyddat den lilla trästaden nedanför. En guide berättar det mesta av fästningens historia och den berömde fången Lasse-Maja. Efter vår tur på fästningen tar vi färjan till Koön där vår buss väntar på att få ta oss till vårt hotell i mellersta Bohuslän för inkvartering och middag.
 
 

Dag 2: Fjorden Gullmaren får besök av oss - och vi får se flera museum

Efter frukost bär det av mot dagens första besök - Villa Elfkullen. Detta var den kände Uddevallaprofilen och tidningen Bohusläningens grundare Ture Malmgrens fantasifulla villa under många år. Därefter blir det en promenad på den vackra strandpromenaden innan vi besöker Sveriges enda sjömanshusmuseum. Lunch äter vi på Villa Lindesnäs för att sedan ta en färjetur över den vackra fjorden Gullmaren. Här når vi Lysekil för ett besök på Vikarvets museum där stenindustrins och fiskenäringens historia visas. Man har även en av landets största samlingar av fartygsmodeller och stugor och bodar som visar gamla tiders hemmiljö. "Frifararen" är en gammal öppen fiskebåt som finns uppställd på området. Efter detta besök bär det av mot vårt hotell för en gemensam middag.
 
 

Dag 3: Smögen, Stenhuggarmuseum och båttur i skärgården 

Vi äter frukost och ger oss sedan av mot Smögen som är känt för sin långa träbrygga, Smögenbryggan (cirka 600 meter) som är fylld med små affärer. Efter en liten promenad på bryggan fortsätter vi till Hunnebostrand och Stenhuggarmuseet. Efter en härlig lunch på Nolhottens krog väntar en oförglömlig båttur med m/s Nolhotten och skepparen Stellan. Bebyggelsen ute i skärgården är ett museum i sig. Ingenstans i världen finns en sådan intressant skärgård som här. De gamla köpmanshusen från de olika sillperioderna, spåren efter stenindustrin samt både vrakplundring och sjöröveri från svunna tider finns med i skeppare Stellans ruskiga historier från svunna tider. Dagens sista besök blir i Tanum där vi tittar på hällristningarna som ingår i världsarvet. Vi avslutar kvällen med gemensam middag på vårt hotell. 
 
 

Dag 4: Upplev ett skepparhus från 1893 och besök ett antal museum 

Idag åker vi via Evert Taubes Malö till Orust för en färjetur till Gullholmen. Målet är Skepparhuset: ett skepparhus i original från 1893 som ger besökaren möjlighet att gå rakt in i sekelskiftet. Museet omfattar också ett skutmuseum, fiskemuseum och ett hus med segelmakeriutställning. Vår lokala guide kommer att ge oss en färgstark beskrivning om husets historia och dess ägare som vi aldrig kommer att glömma. Efter att ha återvänt till Orust med färjan äter vi lunch i Ellös. Vår resa går sedan söderut på Orust, Tjörn och via den vackra Tjörnbron till Stenungsund där vår reseledare lämnar oss. Vi stannar på lämpligt ställe för kafferast innan vi på kvällen anländer till hemorten med många fina reseminnen i bagaget.
 
Detta är endast ett förslag på hur resan kan se ut. Vi anpassar alltid turen efter era önskemål.

Pris information


Eftersom varje pensionärsresa 
anpassas efter era krav och önskningar så ger vi inga priser här.
 
Vill du ha en offert eller beställa vår resebroschyr?
 
Ring oss på 0372-400 20 eller skicka ett mail till: info@ryssbybygdensbuss.se.  

 

Carlstens fästning


 

Smögen


 
  

Ryssbybygdens Buss AB, Tel: 0372-40020    -    info@ryssbybygdensbuss.se    -    www.ryssbybygdensbuss.se