Pensionärsresa - Norge med Kjeåsen och Flåmsbanan 

(4 dagar)


Vårt grannland i väster lockar turister från hela världen med sin natur, storslagna fjordar, fjällvidder och höga berg. Ett mycket uppskattat resmål är Geilo - skidorten på Hardangervidda, som på sommaren är en naturpärla med frisk fjälluft och möjlighet till intressanta utflykter, som t.ex. Flåmsbanan - en av de vackraste tågsträckorna i världen med sin nerfart till fjorden och Kjeåsen - tidigare en av de mest isolerade gårdarna, högt belägen ovanför fjorden. Detta är en perfekt seniorresa för alla som älskar vackra miljöer och äventyr.

Dag 1: Vi beger oss mot Norge och Hallingskarvs-fjellet

Vi avreser tidigt på morgonen från hembygden mot Halmstad och fortsätter på E6:an norrut till Svinesund. Därefter vidare på norska vägar mot Oslo och Hönefoss. På lämpliga platser rastar vi för fika och lunch. Vi följer sedan den vackra Hallingdalen till Gol och Geilo. I Geilo, vid foten av det mäktiga Hallingskarvs-fjellet, har vi vårt boende beläget 800 meter över havet och med dramatisk högfjällsnatur inpå knutarna. Vi inkvarterar oss på gemytliga Ustedalens Hotell i tre nätter. Gemensam middag vid framkomsten.

Dag 2: Europas största högfjällsplatå, Kjeåsen och Vöringsforsen


Efter en god frukost tar vi plats i bussen för en spännande utflyktsdag. Vi åker över den imponerande Hardangervidda, som är norra Europas största högfjällsplatå. Genom Sysendalen och Måbödalen kommer vi ner i det lilla samhället Eidfjord. Många intressanta besöksmål är att vänta. Vi börjar med Sima kraftverk som är en enorm anläggning med en stationshall belägen 700 m in i fjället. Säkert har du hört om böckerna kring Folket på Kjeåsen och idag besöker vi den vackra bygden för att promenera omkring bland de gamla byggnaderna och njuta av den underbara utsikten nästan 600 m över havet. Hardangervidda Naturcenter ligger otroligt vackert vid foten av Vöringsforsen. Här finns utställningar av olika slag samt supervideografen. Med dess märkliga teknik får vi härliga naturupplevelser mellan höga fjäll och djupa fjordar till specialkomponerad musik. Vi låter oss också imponeras av den enorma styrkan i vattenmassorna vid Vöringsforsen som är ett av Norges mest besökta turistmål innan vi återvänder till hotellet efter denna innehållsrika dag.

Dag 3: Dags att besöka världens längsta fjord och åka tåg genom Flåmsdalen

Efter frukost kör vi den vackra fjällvägen mellan Hol och Aurland till Sognefjorden, världens längsta fjord. Vi färdas längs med fjorden till Flåm. Här går vi ombord på tåget som tar oss upp genom den vackra Flåmsdalen till Vatnahalsen och Myrdal. Under en knapp timme får vi uppleva otroliga vyer och tåget gör bl.a. paus vid en fors för fotografering. Personalen ombord guidar under resan och det berättas om allt man ser längs rutten. Samma tåg tar vi tillbaka till Flåm där det blir tid för lunch på egen hand samtidigt som vi njuter av de vackra vyerna. Återresan med buss går bland annat genom Laerdals-tunneln som bitvis är mycket vackert upplyst. Därefter kort uppehåll vid Borgunds vackra stavkyrka. Efter en dag med många upplevelser smakar middagen extra gott. 

Dag 4: Dags att åka hem

Efter ännu en god frukost påbörjar vi vår hemresa genom Uvdalen, utmed Norefjorden, där vi följer älven Lågen till Kongsberg. Vi fortsätter sedan mot Drammen och via Oslofjordtunneln är vi snart åter på E6:an med riktning söderut. På lämpliga platser rastar vi för fika och lunch. Framåt sen kväll är vi hemma efter en resa med många minnen och oförglömliga naturupplevelser. 

Detta är endast ett förslag på hur resan kan se ut. Vi anpassar alltid turen efter era önskemål.  

Pris informationEftersom varje resa anpassas efter era krav och önskningar så ger vi inga priser här.

Vill du ha en offert eller beställa vår resebroschyr?

Ring oss på 0372-400 20 eller skicka ett mail till: info@ryssbybygdensbuss.se

Vöringsforsen

Vackra Norge
Ryssbybygdens Buss AB, Tel: 0372-40020    -    info@ryssbybygdensbuss.se    -    www.ryssbybygdensbuss.se