Dalsland

4 dagar, 17-20 augusti 2020

Dalsland är ett landskap som ofta kallas för ett Sverige i miniatyr, för här finns allt som man kan hitta i Sverige som höga berg och djupa skogar, långsmala sjöar, den stora Dalboslätten och bad i Vänern. Under fyra dagar får vi uppleva den vilda och vackra naturen, kultur, hantverk, växterna i örtagården och lufta lungorna under en fantastisk båtresa på Dalslands kanal. Resan genomförs i samarbete mellan SPF-distrikt Kronoberg och Ryssbybygdens buss. Reseledare Boris Salomonsson.
 
 
 

Dag 1

Från våra påstigningsorter reser vi norrrut mot Jönköping, Mullsjö och Falköpingsregionen där vi gör ett kafferaststopp. Sedan mot Trollhättan och Vänersborg där vår reseledare möter oss. Strax därefter är vi i Dalsland där vi imponeras av den bördiga Dalboslätten, gammal havsbotten, platt med näringsrik jord som ger stora skördar. Melleruds golfrestaurang blir platsen för vår lunch. Vi passerar Sunnanå hamn som tidigare var ett industriområde och som nu är förvandlat till ett omtyckt fritidsområde med nybyggda sjöbodar. Nästa stopp blir på Dalslands Center i Håverud och Nordiska Tomtemuseet. Ett museum med 70 års privatsamlande av unika tomtar där äldsta tomten är från 1800-talet. Här får vi en guidad tur. Det blir sedan tid för att besöka såväl informationscentret, fiskrökeriet som glasblåseriet innan vi fortsätter vår resa till dagens slutmål Bengtsfors för incheckning och gemensam middag på First Hotel. Här bor vi i tre nätter.
 
 

Dag 2

Frukost. Resan går västerut till Dals-Ed som ligger vackert på en grusås mellan sjöarna Lilla och Stora Le. Här finns huset ännu kvar som Karl XII skall ha bott i under fejden mot Norge 1718. Vi gör också ett stopp vid Parsetjärns skans som byggdes under andra världskriget. Vi fortsätter sedan till kanalmuseet i Håverud där vi blir guidade om Dalslands kanals historia. I museet finns också Halmens Hus ligger på Majberget i utkanten av Bengtsfors med en fantastisk utsikt över skogar och sjöar. I museets basutställning berättas det om hur halm använts i olika kulturer under lång tid och varför halmen fått så stor betydelse just i Dalsland. I anslutning till Halmens hus ligger Gammelgårdens friluftsmuseum, med sina 20-tal olika små gamla stugor mestadels från 1800-talet, ditflyttade från olika delar av Dalsland. Vi får guidade visningar på båda ställena. Därefter åter till hotellet för kvällens middag.
 
 
 

Dag 3

Frukost. Dalslands kanal anses av många vara en av Europas vackraste vattenvägar. Under förmiddagen går vi ombord på den charmiga sekelskiftesbåten M/S Storholmen vid bryggan i Bengtsfors för att färdas på Dalslands Kanal - den blå pulsådern genom Dalsland.    olika utställningar med fokus på  livet vid älvarna, sjöarna och Dalslands kanal från 1800-talet fram tills idag. Dagens lunch äter vi  på Skålleruds gård. Färden går nu åter till Bengtsfors och Halmens hus.    Det blir en njutningsfull resa genom 16 slussar och via den kända akvedukten till Håverud. Skepparens guidning längs kanalen är ett av många uppskattade inslag. Ombord serveras vi en god lunch, och båten har fullständiga rättigheter. På ett krön vid sjön Nären ligger en av Sveriges vackraste kyrkor, Skålleruds rödmålade träkyrka med sina äldsta delar från slutet av 1500-talet. Efter att ha beundrat kyrkan kör vi norrut på den natursköna och kurviga Brudfjällsvägen till Högsbyn där det blir ett litet stopp vid hällristningarna. Spåren efter de jordbrukare som bodde här under bronsåldern räknas idag som Dalslands största och märkligaste hällristningsområde. Därefter åter till vårt hotell i Bengtsfors för middag
 
 
 
 

Dag 4

Efter ännu en god frukost styr vi färden mot Dals Rostock – känd ort med hälsotraditioner. Kerstin Ljungkvist tar emot och visar oss örtagården och berättar om växternas användning, om medicinalväxtodlingen, om apoteket, hälsobrunnen och annat intressant i byn. Kerstin har också en konstnärsateljé där vi kan se dekorationsmålning, växtakvareller, egentillverkade möbler, bokbineri, pappslöjd, sömnad m.m. Bakom ateljén finns ett vackert växthus med plantförsäljning och uthuset strax intill är omgjort till ett orangeri. Vi fortsätter till Trollhättan där vi får en god serverad lunch i restaurangen i Innovatum. Här vid Trollhättekanal finns SAAB Car Museum som efter lunchen blir ett intressant besök. Innan vi påbörjar hemfärden gör vi en tur genom det fina slussområdet med sina historiska tre generationers slussbyggen Som omväxling kör vi hemåt via Vårgårda, Borås och Gislaved med en kaffepaus på lämpligt ställe. Framåt kvällen är vi åter i våra hemtrakter med många fina minnen och upplevelser i bagaget från Dalsland. Pris 4 990 kr I detta ingår resa i modern helturistbuss, logi i dubbelrum på hotell, 3 frukostar, 3 middagar, 4 luncher, båtresa på Dalslands kanal, guider, inträden enligt program samt reseledare/guide. Enkelrumstillägg 820 kr. Reseskydd: Kontrollera med ditt försäkringsbolag så att reseskydd ingår i din hem/villaförsäkring. Avresa: Växjö Samarkand 6:00, Ryssby 6:40, Ljungby Busstation 7:00, Lagan Stationshuset 7:20 Upphämtningsplats kommer att anpassas och kompletteras efter resenärernas lämpligaste påstigningsort.
 
 
 

Pris

Pris: 4 990 kr

 

I detta ingår resa i modern helturistbuss, logi i dubbelrum på hotell, 3 frukostar, 3 middagar, 4 luncher, båtresa på Dalslands kanal, guider, inträden enligt program samt reseledare/guide.

 

Enkelrumstillägg 820 kr.

 

Anmälan till

Gunnar Andersson 

tel 070-5683807

gunnar@ryssbybygdens buss.se

 

Lizzie Andersson

tel 0477-31828, 070-3002983 andersson.lizzie@telia.com

Roland Cronholm, Älghult

tel 070-6364193 roland.cronholm@hotmail.com


Anmäl snarast dock senast den 1 juli. ”Först till kvarn” gäller då antalet deltagare är begränsat till en buss.

 

Information

Reseskydd: Kontrollera med ditt försäkringsbolag så att reseskydd ingår i din hem/villaförsäkring.

 

Avresa: Växjö Samarkand 6:00, Ryssby 6:40, Ljungby Busstation 7:00, Lagan Stationshuset 7:20 Upphämtningsplats kommer att anpassas och kompletteras efter resenärernas lämpligaste påstigningsort.

 

Ryssbybygdens Buss AB, Tel: 0372-40020    -    info@ryssbybygdensbuss.se    -    www.ryssbybygdensbuss.se