Pensionärsresa - Prag i vårskrud

(6 dagar)


Många har uttalat sig om Prags skönhet. ”Juvelen i Europas krona”, ” De tusen spirornas stad”, ” Drottningen bland städer” är några av Prags smeknamn. Knappast någon annanstans i världen kan man finna hela kvarter av välbevarade byggnader från medeltiden. På denna seniorresa får vi gott om upplevelser som är en fröjd för själ och sinne. Prag är en stad som man bör utforska till fots. Ett stort antal broar över Moldau förbinder de olika stadsdelarna med varandra. Karlsbron är den mest kända, en 600 meter lång gångbro mellan Gamla stan, Staré Mesto och Lillsidan, Malá Strana. Bron pryds av 30 statyer som idag fått konkurrens av otaliga försäljare av rysk kaviar, smycken och akvareller. Låter inte detta lockande? Välkommen till Prag! Ahoj v Praze!


Dag 1: Bussen tar oss till Prag

Vi startar tidigt från våra påstigningsorter och åker mot Malmö och Öresundsbron. Efter ca två timmar är vi så framme i Gedser där nästa färja väntar på att klockan 09.00 få ta oss över till Tyskland. Överfarten tar 2 timmar och då finns möjlighet att shoppa och äta frukost. Väl framme i Rostock tar vi oss snabbt ut på motorvägen och passerar Berlin och Dresden innan vi kör över Järnbergen och in i republiken Tjeckien. Från gränsen är det sedan ca 15 mil innan vi når vårt hotell sent på kvällen. Vi stannar för lunch och på kvällen äter vi gemensam middag.


Dag 2: Prag – vi lär känna vår stad

Enligt legenden grundades staden på 800-talet av en prinsessa som i en dröm sett en stad, vars prakt till och med överträffade stjärnorna. Man kan utan överdrift säga att Prag är en av Europas vackraste städer. Vi kommer att få se Presidentpalatset, St. Vituskatedralen, Rådhusets välkända astronomiska ur och givetvis Karlsbron. Vi stannar till för att äta lunch och vi får även egen tid till att gå på egen upptäcktsfärd. Ta bra skor på för vi promenerar i den del av staden där trafik är förbjuden. Detta är en oförglömlig tur som ni inte får missa! På kvällen väntar en båt på att få ta oss med på en härlig tur på Moldau, under tiden som vi glider fram under broarna i Prag serveras vi en god middag. 


Dag 3: Glasbruk, ölprovning och dansande fontäner

I dag åker vi till ett av de kända glasbruken som finns i Tjeckien. När vi blir hungriga äter vi lunch så att vi orkar med resten av dagen. Vi provsmakar även öl innan vi är tillbaka på hotellet tidigt på eftermiddagen. På kvällen besöker vi en restaurang innan det är dags att bege sig till ”De dansande fontänerna” Krizikova fontana. Detta är ett måste att se när man är i Prag!


Dag 4: Öl för männen och prutning för kvinnorna

Efter frukost beger vi oss till ett av de kändaste ölbryggerierna i Tjeckien, Staropramen. Vi får en rundtur här och givetvis får vi både smaka och möjlighet att köpa deras goda öl. Sedan blir det en god lunch innan det är dags att besöka marknaden. Marknaden fullkomligt myllrar av marknadsstånd och människor, och möjligheterna att fynda är oändliga: här säljs allt från skor, väskor och porslin till begagnade bilar. Om du söker efter märkeskopior är det här stället att åka till. Glöm inte att pruta, det går ofta att få ned priserna till en fjärdedel! Och skulle du mot all förmodan inte göra några fynd är marknaden väl värd ett besök bara för själva upplevelsen. Kvällen erbjuder en fin pantomimteater och en härlig middag.


Dag 5: Vi besöker Slott Konopiste 

Bussen tar oss till det vackra slottet Konopiste som ligger ca 3,5 mil söder om Prag. Konopiste slott är känt för sin värdefulla och omfattande samling av historiska vapen och jakttroféer. Vi får se historiska interiörer, vapenförråd, kapell, en rosenträdgård och en stor landskapspark. Här får vi en guidad tur och vi beundrar den fina slottsparken. Efter en välbehövlig lunch återvänder vi hem till Prag. Kvällen tillbringas på en härlig restaurang och vi återkommer tidigt till hotell – för i morgon bär det av tidigt!


Dag 6: Vi vinkar adjö till Prag

Efter en tidig frukost beger vi oss hem mot Sverige igen. Vi passerar samma städer och vyer som på nerresan. Vid ca 19.00 kommer vi till Malmö och nu återstår bara resan till respektive hemort. Efter 6 dagar tillsammans har vi samlat på oss oförglömliga minnen och har säkert fått nya vänner för livet. Vi tar farväl av varandra och hoppas att vi träffas snart igen.

Detta är endast ett förslag på hur resan kan se ut. Vi anpassar alltid turen efter era önskemål. 

Pris informationEftersom varje resa anpassas efter era krav och önskningar så ger vi inga priser här.

Vill du ha en offert eller beställa vår resebroschyr?

Ring oss på 0372-400 20 eller skicka ett mail till: info@ryssbybygdensbuss.se

Vy över Prag

Båttur i Prag

Ett av Prags fina slott

"Golden walk" i Prag

Krizik fontänerna
Ryssbybygdens Buss AB, Tel: 0372-40020    -    info@ryssbybygdensbuss.se    -    www.ryssbybygdensbuss.se