Pensionärsresa - Värmland du sköna 

(4 dagar)


"Ack Värmeland du sköna". Ja, hur många gånger har vi inte hört de härliga och inbjudande orden? Landskapet är fyllt av författare, skalder, musikanter och konstnärer. På denna seniorresa möter vi också sagornas, skogarnas, dalarnas, sjöarnas och nävgrötens landskap. 


Dag 1: Vi börjar med Wasabröd och Långbans gruvby 


Efter att alla har hoppat på bussen reser vi från hembygden norrut mot Jönköping och Mullsjö. Vi tar kafferast i Falköpingsregionen där vår reseledare ansluter. Vi fortsätter sedan förbi Skara, Mariestad och till Filipstad där vi äter lunch och samtidigt passar på att besöka Wasabröds museum och fabriksförsäljning. 

Från våra bekväma platser i bussen ser vi såväl Nils Ferlinstatyn som John Ericsons masoleum när resan går vidare till Långbans gruvby där vi får en guidad visning. Här har man brutit malm ända sedan 1500-talet. Platsen är en av de märkligaste geologiska platserna på jordklotet med ca 300 olika mineralarter. 

Dagens slutmål Uddeholms Hotell, som ligger i historisk miljö med utsikt över Rådasjön, når vi framåt 18-tiden. Vi checkar in och avnjuter en gemensam middag.

Dag 2: Dags för Utmarksmuseet, vidunderlig utsikt och Rottnerosparken


Efter frukost bär det av norrut. Vid Ekshärads kyrka gör vi ett kort stopp och tittar på de vackra handsmidda järnkorsen med spelande löv som finns på många av gravarna. 

Turen fortsätter sedan till Utmarksmuseet med den berömda pilgrimstapeten i Sysslebäck. Förutom guidad visning, där vi bl.a. får veta varför pilgrimstapeten finns i Sysslebäck, får vi se en film. 

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge för nu blir det ett besök i Naturpralinens fabriksbutik med möjligheter till inköp. Värmlandsporten i Stöllet blir nästa mål för dagen där vi äter dagens lunch. Resan går sedan förbi Torsby till Tossebergsklätten eller Gurlitta klätt i Gösta Berlings saga. Utsikten är vidunderlig över sjön Övre Fryken och Klarälvsdalen. 

Dagens sista besök blir Rottnerosparken där vi på egen hand promenerar och njuter av den vackra blomster- och skulpturparken med verk av Carl Milles, Carl Eldh, Gustav Vigeland m.fl. Därefter inkvarterar vi oss för två nätter på fina Hotel Selma Lagerlöf i Sunne. På kvällen äter vi en gemensam middag. 

Dag 3: Vi får en guidning på Mårbacka och tittar förbi Gustav Frödings födelsehem


Efter en härlig frukost blir dagens första besök Selma Lagerlöfs Mårbacka. Här bodde hon till sin död 1940. Hemmet står kvar oförändrat. Vi får en personlig guidning innan vi fortsätter till Ransäter och hembygdsgården. Efter guidning och rundvandring kommer vi att äta dagens lunch på Wärdshuset i Ransäter. 

Nästa besök blir Alsters herrgård, mest känt som diktaren Gustaf Frödings födelsehem. Gården är belägen öster om Karlstad i Alsterdalens vackra naturlandskap. Den guidade visningen på Alsters herrgård kommer att ge oss en god inblick i Frödings livsöde och storhet som diktare. Om tiden tillåter stannar vi till någon timme i Karlstad innan vi återvänder till vårt hotell i Sunne och kvällens middag.  

Dag 4: Det blir en tur till Klässbols Linneväveri och får se von Echstedska gården


Efter ännu en god frukost avreser vi mot Arvika-regionen och Klässbols Linneväveri, Skandinaviens enda kvarvarande damastväveri, vars dukar pryder festborden på svenska och norska ambassader runt om i världen. Vi tittar på produktion och färdiga produkter. Det finns möjlighet för inköp till fabrikspriser. 

I Kila inte långt från Säffle passar vi på att besöka von Echstedska gården, en karolinergård med unika målade rokokointeriörer från 1700-talet, där t.o.m. utedasset är något utöver det vanliga. 

Dagens lunchuppehåll gör vi på Dalhall i Åmål innan vi fortsätter genom Dalsland till Vänersborg där vår reseledare lämnar oss. Vi stannar på lämpligt ställe för kafferast innan vi på kvällen anländer till hemorten med många fina reseminnen i bagaget. 

Detta är endast ett förslag på hur resan kan se ut. Vi anpassar alltid turen efter era önskemål.

Pris informationEftersom varje resa anpassas efter era krav och önskningar så ger vi inga priser här.

Vill du ha en offert eller beställa vår resebroschyr?

Ring oss på 0372-400 20 eller skicka ett mail till: info@ryssbybygdensbuss.se

Ekshärads kyrka

Vy över Övre Fryken

Rottneros Parken

Selma Lagerlöfs Mårbacka

Ryssbybygdens Buss AB, Tel: 0372-40020    -    info@ryssbybygdensbuss.se    -    www.ryssbybygdensbuss.se