Pensionärsresa - Härliga Hälsingland 

 (4 dagar)


Hälsingland är ett av Sveriges mest mångskiftande landskap. Det välkomnar oss med blånande berg, mäktiga älvar och otämjda forsar, men också med ett leende kulturlandskap med spegelblanka insjöar och mysiga fiskelägen.

Dag 1: Första stopp - Bollnäs


Vi startar pensionärsresan från hemorten på morgonen och under eftermiddagen kommer vi till Bollnäs, en livfull småstad med drygt 13.000 invånare. Före middagen på hotellet har vi tid att ta en promenad i denna trevliga stad.

Dag 2: Vi får se linberedning och vackra Hälsingegårdar


Dagen börjar med ett besök i Trolldalen och Växbo Kvarn. I Trolldalen visas vi hur linberedningen gick till med gamla vattendrivna redskap och det är ett fascinerande skådespel. I den gamla 1800-tals kvarnen mals mjöl på gammalt vis och på logen finns mängder av fint hantverk till försäljning. Strax intill ligger Linspinneriet. Här vävs eget spunnet lingarn till vackra vävnader i klassiska mönster eller modern design.

Så går färden norrut till Arbrå. Vi gör ett besök på Träslottet och ser utställningar av svenska kvalitetsprodukter som möbler, textilier, olika typer av trädgårdar, kryddgården och besöker kanske också antikboden.

Eftermiddagen ägnas helt åt en tur bland ståtliga Hälsingegårdar i trakten. Tack vare en sinnrik uppfinning på 1700-talet av Hudiksvalls sonen Olof Broman blev linberedningen mindre slitsam. Därför blev Hälsingland med tiden ledande i Nordeuropa på linberedning och välståndet ökade. Snart byggdes det ena pampiga huset efter det andra och rummen inreddes efter konstens alla regler. Vi besöker Gästgivars, Mårtesgården och avslutar på Hälsingegården Ol-Anders i Alfta. Efter en innehållsrik dag återvänder vi till Bollnäs och vårt hotell där vi äter middag tillsammans.

Dag 3: Ljusnan, Järvsö, bygdemålare och det ”Glada Hudik”


Den här dagen startar vi med att åka längs Ljusnans dalgång, älven som så vackert rinner genom landskapet. Första målet för dagen är Järvsö där vi besöker en av Sveriges nyaste djurparker, Järvzoo. Parken är byggd på djurens villkor och vi går bekvämt på den 3 km långa trätrottoaren.

Järvsö Kyrka, som med sina 1.800 sittplatser är Sveriges största landsortskyrka, är mycket sevärd. Vi gör också ett besök på Stenegård, en herrgårdsliknande storgård från 1800-talets mitt. Elva kulturminnesmärkta byggnader ger en alldeles speciell atmosfär. De flesta av husen på gården hyrs ut till kulturutövare av skilda slag och fungerar därför som ett levande kulturcentrum.

Eftermiddagen ägnas åt Dellensjöarna. I trakten kring sjöarna är konst- och hantverkstraditionen stark och vi besöker bl.a. den kände bygdemålaren Bror-Eric i Bjuråker. På Avholmsberget njuter vi av utsikten över Dellensjöarna.

Vi åker så ut mot kusten och stannar till i Hudiksvall. De små husen i ”Fiskarstan” ger oss en känsla av förr i världen. Här finns samklang mellan gammalt och nytt. De röda sjöbodarna som kantar Strömmingssundet har blivit en symbol för Hudiksvall. Dagen avslutas med middag på hotellet.

Dag 4: Innan hemfärd besöker vi Söderhamns fiskeläge


Innan det är dags att ta farväl av Hälsingland passar vi på att besöka Söderhamn och Skärså fiskeläge. Strax nordost om Söderhamn ligger det gamla, genuina fiskeläget som fortfarande är ett levande samhälle. Hantverkstraditionen förs också vidare i form av träbåtsbyggande. 

Detta är endast ett förslag på hur resan kan se ut. Vi anpassar alltid turen efter era önskemål.  

Pris information Eftersom varje resa anpassas efter era krav och önskningar så ger vi inga priser här. 

Vill du ha en offert eller beställa vår resebroschyr? 

Ring oss på 0372-400 20 eller skicka ett mail till: info@ryssbybygdensbuss.se.


Växbolin Linspinneri


Träslottet - Arbrå

Ljusnandalen

Stenegård
Ryssbybygdens Buss AB, Tel: 0372-40020    -    info@ryssbybygdensbuss.se    -    www.ryssbybygdensbuss.se