Pensionärsresa - Vinresa till Moseldalen 

(6 dagar)  

 
Tänk dig en glittrande flod som ringlar sig fram mellan kullar täckta av vinodlingar. Föreställ dig byar med mysiga korsvirkeshus och vinkällor fulla med den mustiga doften av vintunnor som bara väntar på din ankomst. Följ med oss till ett av Tysklands förnämsta vindistrikt - Moseldalen. I nästan varje hus bor det en vinbonde och när skördetiden börjar ses ”Federweiser” kvasten hänga inbjudande utanför deras dörrar som ett tecken på att du kan prova vin. Oftast kan du även få smaka det nyskördade, ojästa vinet, Federweiser, tillsammans med lökpaj. Här och var längs med floden ordnas olika vinfester där turister och bybor trivs tillsammans. Själva kommer ni att få många tillfällen att både prova och köpa detta goda vin på denna seniorresa. Vi garanterar att har ni varit i Moseldalen en gång så återvänder ni. Vågar ni prova?
 

Dag 1: Vi beger oss mot byn Ernst i Moseldalen

 
När ni har blivit välkomnade ombord på vår bekväma buss av vår guide och glada busschaufför så bär det av mot den lilla korsvirkesbyn Ernst i Moseldalen. Vi kör över Öresundsbron, tar färjan från danska Rödby till Puttgarden och fortsätter sedan på de snabba tyska motorvägarna. 
 
Ni sitter bekvämt i bussen och tiden går snabbt medan ni får höra berättelser av guiden eller kanske sover en stund. Blir ni sugna på något gott så finns det både kaffe och te att köpa i vårt lilla kök. Vi stannar för att ta en nypa frisk luft lite då och då, och lunchar på en av restaurangerna längs med vägen. Innan vi är framme så passerar vi det berömda Rhurområdet och vi får även se staden Kölns höga kyrktorn. 
 
Om den tyska trafiken tillåter så beräknar vi att vara framme i mysiga Ernst ca 19.30. Efter en traditionell tysk middag på vårt hotell kryper vi ner i våra sköna sängar.
 
 

Dag 2: Följ med på tur till Trier – Europas äldsta stad 

 
Efter en härlig tysk frukost tar vår busschaufför och vår guide med oss till Trier, Europas äldsta stad (16fKr). Vi kikar på stadens romerska stadsport, Porta Nigra, de kejserliga Thermalbaden och den fina Basilikan. Ni får även tid för lite egna strövtåg. Kanske vill ni gå och titta på Karl Marx museet eller ägna lite tid åt att shoppa i affärerna? Alla de stora varuhuskedjorna så som Karstadt och Kaufhof finns på plats. 
 
På eftermiddagen åker vi tillbaka till Ernst. Efter en god middag på hotellet åker vi till byn Senheim och vinmuseet där. Det sägs att de svenska Munskänkarna bildades här 1946. Vi får se över 10 000 föremål innan vi blir guidade igenom en vinprovning.
 
För de som blev extra förtjusta i vinet finns det tillfälle att köpa det med sig hem.
 
 

Dag 3: Vi besöker Burg Eltz - och gästar en vingård

 
Vår guide tar med oss till den sagolika borgen Burg Eltz. Med otaliga upptornande gavlar och burspråk, tak, tinnar och torn, ståtar denna sagoborg på en hög klippa i området Eltzbachtal. Borgen, som är en av Tysklands vackraste, tog över 500 år att färdigställa och är fortfarande i gott skick. Efter detta besök väntar en spännande upplevelse hos vår vän Herr Sturm. Hos honom serveras vi en traditionell tysk lunch innan det är dags att ta oss en titt på gårdens vinodlingar. Givetvis får vi chansen att prova gårdens olika vinsorter.
 
Kvällen tillbringar vi ombord på en underhållningsbåt som tar oss fram på floden Mosel till tonerna av dansmusik och klingande vinglas. Här kan vi slå klackarna i taket eller bara njuta av den ljumma sommarkvällen på däck. 
 
 

Dag 4: Dags att inta Bernkastel-Kues, njuta av vackra vyer och besöka en unik vinkällare 

Bussen tar oss längs med floden Mosel och vi njuter av den underbara naturen med vinodlingar som vilar som ett grönt täcke över bergen. Snart är vi framme i den charmerande korsvirkesstaden Bernkastel – Kues. Här härjade svenska krigare redan 1649. Nu intar även vi stadens små gränder, traditionella korsvirkeshus och intressanta museer. Ta en titt på Rådhuset från 1608 och St Mikaels församlingskyrka från 1300-talet. Kanske lockar ett besök på stadens vinmuseum eller ett glas vin på någon mysig vinstuga? 
 
På eftermiddagen äntrar vi båten för att åka till byn Kröv på floden Mosel. Utsikten över vinbergen är fantastisk så ha kameran i beredskap! Efter att vi har blivit slussade och druckit upp vårt vin så väntar vår chaufför på att få ta oss hem. Men innan vi är framme så stannar vi till hos en vinbonde som har en unik källare full med vin och likörer att visa oss. På kvällen ordnas vinprovning samt en vandring bland vinrankorna med en lokal vinbonde. 
 
 

Dag 5: Vi besöker Mosels pärla – Cochem

 
Idag kör vi till Moseldalens huvudort: Cochem. Vi går en liten tur till fots tillsammans med guiden för att sedan skiljas åt för att strosa runt på egen hand. Här finns mysiga caféer, små butiker och trevliga vinstugor. Ta en tur ner till det vackra området vid floden eller, om du känner dig stark i benen, besök borgen Reichburg. På eftermiddagen tar bussen oss tillbaka till hotellet. Eller kanske lockar det någon att gå de 5 kilometerna hem?
 
 

Dag 6: Vi vinkar adjö till vackra floden Mosel 

Stärkta efter en tidig frukost lämnar vi Moseldalen bakom oss och åker tillbaka samma väg som vi kom. På vägen pratar vi om resans härligaste minnen, blir vi trötta så fäller vi våra säten och sover en stund. Vi stannar för lunch och för att ta en nypa luft då och då. Vid 20- tiden (allt beroende på trafiken) beräknas vi vara i Malmö för att sedan ta oss vidare med anslutningsbuss till vår hemort.
 
Detta är endast ett förslag på hur resan kan se ut. Vi anpassar alltid turen efter era önskemål.

Pris information


Eftersom varje resa anpassas efter era krav och önskningar så ger vi inga priser här.
 
Vill du ha en offert eller beställa vår resebroschyr?
 
Ring oss på 0372-400 20 eller skicka ett mail till: info@ryssbybygdensbuss.se

Historiska Trier


 

Floden Mosel


 

Slottet Burg Eltz 


 

Underhållningsbåt på floden


 
 

Besök i Cochem


Ryssbybygdens Buss AB, Tel: 0372-40020    -    info@ryssbybygdensbuss.se    -    www.ryssbybygdensbuss.se