Höga kusten

5 dagar, 20 - 24 juli 2020

Höga Kusten – Sveriges högst belägna kustremsa är mycket berömd för sin skönhet. Vackra havsvikar, djupa dalar och skogsklädda bergsmassiv skapar den speciella natur som fått namnet Höga Kusten. Naturen är så vacker att området är välkänt långt utanför Sveriges gränser. Höga Kusten är nämligen upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Dessutom besöker vi den Thailändska Paviljongen, ”Döda fallet” m.m.
 
Resan genomförs i samarbete mellan SPF-distrikt Kronoberg och Ryssbybygdensbuss. Reseledare Boris Salomonsson.
 
 

Dag 1

Från våra påstigningsorter reser vi norrut genom vårt vackra land via Jönköping, Örebro, Västerås, genom Gysingeskogarrna, Gävle och sedan E4:an utmed kusten till dagens slutmål Hudiksvall. Vi gör uppehåll för lunch och busskaffe på lämpliga ställen. Efter att vi checkat in på centralt belägna Quality Hotel Statt i Hudiksvall samlas vi på kvällen för gemensam middag.
 
 

Dag 2

Efter frukost fortsätter vi vår resa mot Sundsvall och följer sedan den vackra Indalsälvens dalgång upp till Utanede och den Thailändska Paviljongen. Den har ritats i Thailand men byggts i Sverige med undantag för utsmyckningen i bladguld, som tillverkats i Thailand. Det är en unik byggnad och mycket sevärd! Sedan till Ragunda och ”Döda fallet”, en av Norrlands främsta sevärdheter. Vi kan följa spåren efter den stora naturkatastrofen när Vildhussen skulle gräva en kanal vid sidan av Storforsen. Efter guidningen äter vi en god sopplunch. Du får också tid för en promenad i området. Resan går sedan via Sollefteå till Skadom. Här besöker vi ett mycket intressant landsbygdsföretag och unikt museum, Klockhuset, där vi blir guidade av ägaren. Under besöket dricker vi ett gott eftermiddagskaffe. Vi följer sedan Ångermanälvens strandlinje till Kramfors där vi checkar in på First Hotel Kramm för två nätter. Gemensam middag.
 
 

Dag 3

Efter en god frukost börjar vi dagen med ett besök vid minnesmärket som restes 1981 vid Sandöbrons södra fäste som minne över de tragiska Ådalshändelserna. Skulpturen är gjuten i brons och väger ca 3 ton. Därefter kör vi över Ångermanälven på den gamla fina Sandöbron mot Ullånger och Docksta. Från Docksta fortsätter resan med båt ut till Ulvön som egentligen är två öar med ett smalt, mellanliggande sund. På norra Ulvön ligger Ulvöhamn som är målet för vår båttur. Ulvöhamn var en gång Norrlands största fiskeläge och under flera generationer känd för sin surströmmingstillverkning. Det sista stora salteriet lades ned i mitten på 1980-talet. Mycket av den gamla miljön och atmosfären finns dock kvar och fortfarande kan man förstås köpa äkta ”ulvösurströmming”. Från hamnen finns det möjlighet gå upp till Lotsberget för att njuta av utsikten över fiskeläget och över Höga Kusten. Här ligger också Ulvö kapell, byggt redan 1622. Utvändigt är kapellet rödmålat och invändigt är det rikt utsmyckat med väggmålningar. Klockstapeln utanför användes inte bara när man skulle kalla till gudstjänst, utan också    Samlingen  består av drygt 700 bords-, vägg- och golvur från fyra sekler.     för att sammankalla till viktiga möten och för att varna vid olika typer av faror. Vi äter också en utsökt god skärgårdsbuffé på Ulvö Hotell. Under eftermiddagen tar vi båten tillbaka till fastlandet för att se mer av Höga kusten bl.a. Naturum vid Skuleberget som invigdes 2007. Här finns utställningar om landhöjningen, geologin och livet vid Höga kusten. Framåt kvällen återvänder vi till hotellet för gemensam middag.
 
 
 

Dag 4

Frukost. Vi fortsätter vår resa med att sätta kurs mot en av världens längsta hängbroar, Höga kusten bron, även kallad Sveriges Golden Gate. Det första spadtaget togs vintern 1993 och i december 2007 invigdes bron och den nya vägsträckan av Kung Carl XVI Gustav. Från rastplatsen vid brons norra fäste får vi en fin utsikt över bron. Resan  går sedan söderut för en färjetur till Hemsön. Här blir det en intressant guidning på Hemsö fästning som var en av landets bäst bevarade försvarshemligheter från kalla krigets dagar. På Hemsö fästning äter vi också dagens lunch samtidigt som vi njuter av en av Höga Kustens bästa utsikter. Vi återvänder med färjan till fastlandet och fortsätter mot Sundsvall där vi åker upp på Södra Stadsberget för att beundra den fina utsikten. på E4:an utmed Bottenviken till Hudiksvall där vi återigen checkar in och äter kvällens middag på Quality Hotel Statt.
 
 

Dag 5

Efter ännu en god frukost fortsätter vi söderut på E4:an förbi Söderhamn, Gävle, Uppsala, Stockholm, genom Sörmland och Östergötland till våra hemtrakter i Småland. Vi gör naturligtvis uppehåll för lunch och busskaffe på lämpliga ställen. Framåt kvällen är vi åter hemma med många fina minnen och upplevelser i bagaget från det vackra Höga kusten. Pris 5 390 kr I detta ingår resa i modern helturistbuss, logi i dubbelrum på hotell, 4 frukostar, 4 middagar, 1 skärgårdsbuffé, 2 luncher, 1 eftermiddagskaffe med dopp, båtresa, inträden enligt program samt reseledare/guide. Enkelrumstillägg 990 kr. Reseskydd: Kontrollera med ditt försäkringsbolag så att reseskydd ingår i din hem/villaförsäkring. Avresa: Växjö (Samarkand, McDonalds parkering) 06:00, Alvesta (Hjärtenholm) 06:15, Ryssby 6:30 Ljungby Busstation 07:00, Lagan 7:15. Upphämtningsplats kan bli justerat p.g.a. resenärernas lämpligaste påstigningsort. Välkomna på en upplevelserik resa.
 

Välkomna på en upplevelserik resa.

 
 
 

Pris

Pris: 5 390 kr

 

I detta ingår resa i modern helturistbuss, logi i dubbelrum på hotell, 4 frukostar, 4 middagar, 1 skärgårdsbuffé, 2 luncher, 1 eftermiddagskaffe med dopp, båtresa, inträden enligt program samt reseledare/guide.

 

Enkelrumstillägg 990 kr

 

Anmälan till


Gunnar Andersson 

tel 070-5683807

gunnar@ryssbybygdens buss.se

 

Lizzie Andersson

tel 0477-31828, 070-3002983 andersson.lizzie@telia.com

Roland Cronholm, Älghult

tel 070-6364193 roland.cronholm@hotmail.com

 

Anmäl snarast dock senast den 30 maj. 2019 års resa blev snabbt fullbokad så tänk på att ”Först till kvarn” gäller då antalet deltagare är begränsat till en buss.

 

Information

Reseskydd: Kontrollera med ditt försäkringsbolag så att reseskydd ingår i din hem/villaförsäkring.

 

Avresa: Växjö (Samarkand, McDonalds parkering) 06:00, Alvesta (Hjärtenholm) 06:15, Ryssby 6:30 Ljungby Busstation 07:00, Lagan 7:15. Upphämtningsplats kan bli justerat p.g.a. resenärernas lämpligaste påstigningsort.

 

Ryssbybygdens Buss AB, Tel: 0372-40020    -    info@ryssbybygdensbuss.se    -    www.ryssbybygdensbuss.se